Mit liv som dansker – skrevet af Ralf Pittelkow i 2009
Barndomsårene giver et glimrende indblik i efterkrigstidens Sønderjylland. Den danske landsdel, der uden sammenligning har gennemgået den største historiske centrifugering. Forfatterens aner er delvis fra Tyskland og det - sammen med indtrykket af en ret harmonisk barndom - indleder de første mange sider af bogen.
68-oprøret, universitetsårene i København samt 1980erne i Danmark afdækkes også ud fra en personlig vinkel.
Tiden som aktiv socialdemokratisk deltager er interessant læsning, hvad enten den vinkler Danmark eller (Øst-)Tyskland. Ikke mindst årene 1992-94 som politisk rådgiver for daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen er fin læsning.
Et 40-års studenter-jubilæum i barndomsbyen Sønderborg med tilhørende praktiske og følelsesrelaterede tanker afslutter bogen. Begreber som “værdifællesskab”, “indbyrdes tillid mellem danskere” selvstændigt og i kombination med den (primært muslimske) indvandring i Danmark opleves ofte i “bogens nødspor”.
Udstrakt promotion/foredragsvirksomhed danner en naturlig hale til bogudgivelser og artikelskriverier. Ralf Pittelkow har rejst - som det fremgår af bogen - Danmark tyndt med sine synspunkter. Reaktionerne i vidt forskellige fora noteres og omtales. Et eksempel (pag.350): Jeg har nogle særlige følelser involveret, når jeg får positive reaktioner fra solide uakademiske læsere. Jeg ser det som en bekræftelse på, at det er lykkedes at komme ud over rampen. (….) Men det har også været afgørende for min ambition om at bryde den politiske, sociale og intellektuelle snæverhed, som præger de definerede klasser
Forfatteren fører læseren igennem sin (foreløbige) livskarriere over 405 sider. Ralf Pittelkow er kendt for sin intelligente formuleringsevne, hvilket også klart fremgår af bogens mange sider.